Το reishi ή μανιτάρι γανόδερμα είναι ένας τύπος ξυλώδους μανιταριού που ανήκει στο γένος Ganoderma, το οποίο περιλαμβάνει πολλά ασιατικά μανιτάρια με ευεργετικές ιδιότητες.
Συναντάται σε θερμά και εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και σε μέρη της Ευρώπης, όπου ευδοκιμεί καλύτερα σε νεκρά ή εξασθενημένα σκληρόφυλλα δέντρα, όπως βελανιδιές, οξιές και φτελιές.
Το reishi μπορεί να αναγνωριστεί στη φύση από το χαρακτηριστικό γυαλιστερό, νεφρόμορφο ή στρογγυλό καπάκι του, το οποίο είναι πλούσιο σε κοκκινωπό-καφέ χρώμα και είναι ο λόγος για το όνομά του - ο γυαλιστερός θάμνος με τα πλατύφυλλα.
Η ξυλώδης δομή του το καθιστά ακατάλληλο για άμεση κατανάλωση, ωστόσο περιέχει την πραγματική αλχημεία της φύσης - έναν πλούτο βιοδραστικών ενώσεων που αποτελούν πραγματική ευλογία για το σώμα μας, την εσωτερική μας ισορροπία και τη ζωτικότητά μας.
Αν και άγνωστο ακόμα σε πολλούς ανθρώπους σήμερα, αυτό το μανιτάρι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής βοτανικής παράδοσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπου ονομάζεται επίσης Lingzhi, ή “μανιτάρι πνευματικής δύναμης”, “θαυματουργό μανιτάρι”, και ακόμη και “μανιτάρι μακροζωίας”.
Στην αρχαία Κίνα, θεωρούνταν ένα από τα πιο πολύτιμα βότανα, που προοριζόταν για αυτοκράτορες και ευγενείς. Θεωρούνταν σύμβολο μακροζωίας, δύναμης και εσωτερικής ειρήνης, καθώς πίστευαν ότι ενδυναμώνει το σώμα, αναζωογονεί το πνεύμα και φέρνει εσωτερική ισορροπία, και συχνά συμπεριλαμβανόταν σε ιερές τελετές.
Παρασκευαζόταν με διάφορους τρόπους - συνηθέστερα ως τσάι ή έγχυμα, όπου αποξηραμένες φέτες του μανιταριού βράζονταν σε νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξαχθούν τα ευεργετικά συστατικά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλέθονταν σε σκόνη και προστίθεντο σε τονωτικά ή ζυμώνονταν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του.