Το ερίκιο ή αλλιώς χαίτη του λιονταριού (λατινικά: Hericium erinaceus) είναι ένας ειδικός τύπος βρώσιμου μανιταριού που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Η μοναδική του εμφάνιση και οι πολλές ευεργετικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδιαίτερα πολύτιμο στη μαγειρική και την παραδοσιακή βοτανολογία.
Στη φύση, συναντάται σε νεκρούς ή εξασθενημένους κορμούς φυλλοβόλων δέντρων, όπως βελανιδιές, οξιές και φτελιές. Συνήθως ευδοκιμεί το φθινόπωρο. Έχει λευκό ή κρεμ χρώμα, χνουδωτό σώμα που αποτελείται από μακριά, πεσμένα κρόσσια που μοιάζουν με γενειάδα αλλά και με χαίτη λιονταριού. Το χρώμα του γίνεται ελαφρώς πιο κιτρινωπό με το πέρασμα του χρόνου.
Το ερίκιο ή χαίτη του λιονταριού έχει λεπτή υφή και ήπια, ελαφρώς καρυδένια γεύση. Πολλοί άνθρωποι τη συγκρίνουν με τη γεύση επιλεγμένων θαλασσινών, όπως αστακοί ή καβούρια. Συνήθως παρασκευάζεται τηγανητή σε βούτυρο, ως συστατικό σε σούπες και σάλτσες ή ως συνοδευτικό σε πιάτα λαχανικών και ζυμαρικά.
Εδώ και αιώνες, αυτό το μανιτάρι αποτελεί σημαντικό μέρος της κινεζικής παράδοσης, όπου οι ιδιότητές του του έχουν δώσει δικαίως τα προσωνύμια «τροφή του εγκεφάλου» και «σοφό μανιτάρι».
Ωστόσο, όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του μανιταριού ερίκιο πρέπει να αποδοθούν στην εξαιρετική διατροφική του αξία. Είναι πλούσιο σε πολλές βιοδραστικές ουσίες, όπως πολυσακχαρίτες, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.