Το Maitake ή γκριφόλα (λατ. Grifola frondosa) είναι ένα είδος βρώσιμου μανιταριού γνωστό για το μοναδικό του σχήμα και τα πολλά οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατάγεται από την ανατολική Ασία, αλλά είναι επίσης ενδημικό σε μέρη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης
Στη φύση, συναντάται σε φυλλοβόλα δάση στους κορμούς δέντρων όπως οι βελανιδιές και οι καστανιές. Αναπτύσσεται από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αναπτύσσεται σε μια σύνθεση, η οποία μπορεί να φτάσει σε διάμετρο πάνω από 50 εκατοστά και να ζυγίζει αρκετά κιλά, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι «Βασίλισσα των μανιταριών». Το τσαμπί περιέχει πολλά καπέλα, τα οποία έχουν χρώμα γκρι-καφέ έως γκρι-μαύρο, συχνά με κυματιστές άκρες.
Το μανιτάρι maitake εκτιμάται στον κόσμο της μαγειρικής για το πλούσιο άρωμά του και την σαρκώδη υφή του. Έχει μια ξεχωριστή καρυδάτη και γήινη γεύση. Χρησιμοποιείται σε σούπες, σάλτσες, τηγανητά ή ως συνοδευτικό πιάτο. Είναι επίσης κατάλληλο για ξήρανση, συντήρηση και ζύμωση.
Έχει ιδιαίτερη θέση στην παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα.
Το όνομα maitake σημαίνει «μανιτάρι που χορεύει» στα ιαπωνικά. Το όνομα αυτό αναφέρεται στο μύθο ότι η σπανιότητά του έκανε τους ανθρώπους να χορεύουν από χαρά όταν το έβρισκαν, καθώς ήταν υπερβολικά πολύτιμο - τόσο για μαγειρικούς όσο και για βοτανικούς σκοπούς.
Σήμερα, χάρη στην εμπορική καλλιέργεια και εξαγωγή του από την Ασία, το maitake είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες και η περιεκτικότητά του σε βιοδραστικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα και πολυσακχαρίτες, το καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλές.