Το χρυσό μανιτάρι στρειδιών ή μανιτάρι λεμονιού (Pleurotus citrinopileatus) είναι ένας ιδιαίτερος τύπος μανιταριού, γνωστός για το έντονο κίτρινο, λεμονένιο χρώμα του που τραβάει το βλέμμα με την πρώτη ματιά. Ευδοκιμεί κυρίως σε δάση της Ασίας, πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης. Συμβάλλει έτσι στη διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος αποσυνθέτοντας το νεκρό φυτικό υλικό.
Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του καπέλου, το οποίο μοιάζει με το κέλυφος ενός στρειδιού, και από τη μοναδική του γεύση. Το χρυσό μανιτάρι είναι ένα μανιτάρι που συνδυάζει αισθητική γοητεία, μαγειρική χρησιμότητα και διατροφικές ιδιότητες, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως διαδεδομένα, βρώσιμα μανιτάρια στον κόσμο.
Το χρυσό μανιτάρι στρειδιών είναι γνωστό για το ευρύ φάσμα των χρήσεών του τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Εκτιμάται για το ήπιο, ελαφρώς καρυδένιο άρωμά του και την σαρκώδη υφή του. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν κοινή επιλογή για πολλά πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, σαλάτες και μαγειρευτά.
Εύκολο στην καλλιέργεια και ευρέως χρησιμοποιούμενο σε διάφορους πολιτισμούς, το μανιτάρι στρειδιών είναι ένα πραγματικά ευπροσάρμοστο μανιτάρι, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη και δυνατότητες ένταξης στη διατροφή και την καθημερινή ρουτίνα.
Η φυσική του δύναμη το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν την ισορροπία του οργανισμού και να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με τα ευεργετικά συστατικά που προσφέρει η φύση.